Valtaosa meistä tietää miltä sellofaani näyttää ja tuntuu. Se on tullut tutuksi esimerkiksi lahjapakkauksissa, kukka-asetelmien pakkauksissa ja elintarvikkeiden pakkauksissa. Valtaosa meistä ei kuitenkaan tiedä sitä, että tämä kirkas ja läpinäkyvä muovin tuntuinen materiaali onkin oikeasti paperia. Sellofaani on siis suomeksi läpinäkyvää paperia, joka valmistetaan selluloosasta aivan kuten tavallinenkin paperi.

Sellofaania käytetään yleisesti siksi, että se on hyvin kirkas ja korkeakiiltoinen materiaali. Lisäksi se myös biohajoava. Pakkausmateriaalina sellofaani toimii kuten paperi, eli se kerää kosteutta ja ei siksi sovellu hyvin kosteiden tuotteiden pakkaamiseen. Sellofaani on myös pakkausmateriaalina huomattavasti kalliimpaa kuin esimerkiksi ekologiset muovit.

Tuotteita myyvien yritysten ja tuotteita ostavien kuluttajien kannalta sellofaanille löytyykin kiinnostavia vaihtoehtoja juuri biohajoavista muoveista. Tuotepakkauksista saadaan ulkoisesti yhä näyttäviä ja houkuttelevia, mutta kuluttajat voivat saada saman tuotteen edullisemmin kustannustehokkaan pakkausmateriaalin johdosta. Valitsemalla pakkausmateriaaliksi täysin biohajoavan muovin, saavutetaan tuotepakkaukselle myös huomattavasti sellofaania pienempi hiilijalanjälki. Tätä ekologisuutta korostamalla saadaan tuotteelle uutta kilpailuetua, joka taas edistää tuotteen myyntiä.

Tuotteen myyjän näkökulmasta on siis mahdollista alentaa pakkauksen kustannuksia ja samalla kasvattaa tuotteen menekkiä. Kuluttajan näkökulmasta valinta tehdään ympäristöä enemmän kuormittavan kalliimman tuotteen ja ekologisemman sekä edullisemman tuotteen välillä. Kumman sinä ostaisit?