Tiesitkö, että muovin käyttöä lisäämällä voisimme pienentää elintarvikepakkaamisen hiilijalanjälkeä yli 40%? Tai että ilman muovia maailmassa nähtäisiin enemmän nälkää? Muovista puhutaan nyt paljon. Siksi on tärkeää, että puheet perustuvat faktaan eikä fiktioon.

Muovi on meille välttämätön ja järkevin pakkausmateriaali hyvin monessa päivittäisessä yhteydessä. Tiesitkö, että muovipakkauksilla voidaan säästää luontoa, energiaa ja taata ruuan riittävyys useammille. Avataanpa hiukan mitä tämä tarkoittaa käytännössä:

Muovipakkaukset on suunniteltu minimoimaan pakkaukseen tarvittavan materiaalin määrä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muovipakkausten valmistamiseen tarvitaan vähemmän alkuaineita ja energiaa kuin muiden pakkausmateriaalien valmistamiseen.

Vastaavasti muovipakkaukset ovat pienempiä ja kevyempiä kuin muut pakkausmateriaalit. Niiden kuljetus ja varastointi vaatii vähemmän energiaa ja tilaa kuin muiden pakkausmateriaalien logistiikka. Verrattuna muihin pakkausmateriaaleihin, muovipakkaus säästää siis energiaa ja ympäristöä jo ennen sen käyttöönottoa.

Koska muovipakkaukseen tarvitaan muita vaihtoehtoja vähemmän materiaalia, ja koska sillä voidaan pakata tuote tehokkaasti tarkalleen sopivaan pakkaukseen (esimerkkinä tuorekurkun ympärille tuleva säilytyskalvo), pakkausmateriaalia ei kulu juurikaan ”hukkaan”. Muovipakkaukset tuottavat siis määrällisesti huomattavasti vähemmän pakkausjätettä kuin vaihtoehtoiset pakkausmateriaalit mikä on jo itsessään hyvä. Lisäksi se tarkoittaa energiansäästöä pakkausjätteen keruu- ja kierrätysprosessissa

Tiesitkö, että globaalisti kaikista tuotetuista elintarvikkeista jopa 1/3 osaa ehtii pilaantua ennen sen käyttöä. Tämä on järjetöntä resurssien tuhlaamista ja muovipakkauksilla voidaan ratkaista tätä ongelmaa. Muovipakkauksella voidaan taata elintarvikkeille turvallinen suoja pilaantumista vastaan koko tuotantoprosessin ajan. Lisäksi muovipakkauksella voidaan taata elintarvikkeille pitkä säilyvyysaika kauppojen hyllyissä ja kuluttajien jääkaapeissa. Esimerkiksi lihan, maitotuotteiden ja vihannesten säilyvyyden osalta muovi on ainoa järkevä vaihtoehto. Pitkä säilyvyysaika vähentää elintarvikkeiden hävikkiä.

Kun muovipakkausten käytöllä vähennetään elintarvikkeiden hävikkiä, ruokaa riittää useammille. Lisäksi muoviin voidaan helposti pakata sopivia annoskokoja, jolloin ei tarvitse ostaa kerralla enemmän kuin tarvitsee, ja hävikkiä syntyy vähemmän. Samalla kun hävikki pienenee, myös elintarvikejätteen ja siitä aiheutuvien kustannusten sekä haitallisten kasvihuonepäästöjen määrä vähenee.

Entä tiesitkö, että Euroopassa elintarvikepakkaamiseen käytetystä materiaalista vain 10% on muovia? Tällä muovimäärällä paketoidaan kuitenkin yli 40% kaikista elintarvikkeista. Ja vain ajatusleikkinä, jos aivan kaikki Euroopassa pakattavat elintarvikkeet pakattaisiin muoviin muiden pakkausmateriaalien sijasta, elintarvikepakkaamisen hiilijalanjälki vähenisi Euroopassa yli 40%.

Muuttiko tämä sinun käsitystäsi muovipakkauksista? Pitäisikö näistä aiheista herättää laajempaa keskustelua?

Kerro meille mielipiteesi tai kysymyksesi sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.